Google Accelerated Mobile Pages (AMP) - Február végére ígérik...

A hírek szerint a Google február végén indítja el az AMP projektet, ekkor lesznek először láthatóak a találati listán. Hogy miért fontos ez? Az AMP oldalak a találati lista legtetején fognak megjelenni, megelőzve az organikus találati listát és a fizetett hirdetéseket, így pozíciója miatt kétségtelenül több látogatót hozhat. Megjelenésének nem lesz feltétele a linkerő és az oldalnak nem szükséges hír jellegűnek lennie. Fontos tudni, hogy az AMP oldalak kizárólag mobil eszközökön jelennek meg, az asztali találati listán nem.

Az AMP oldalak megjelenésének szemléltetése:

2016
Feb
4
Az AMP oldalak aloldal szinten működnek, tehát nem szükséges a teljes domainnek AMP-s verzióval rendelkeznie, hanem aloldalakhoz is hozzá lehet rendelni az AMP-s verziójukat. Az AMP-s doboz egyenlőre nem minden keresésnél jelenik majd meg, leginkább hírekkel kapcsolatos kifejezésekre aktiválódik, de természetesen a későbbiekben ezt kiterjeszthetik.

AMP minta

Próbaként mi is elkészítettük az első AMP oldalunkat, melyet a következő linken tud megtekinteni: AMP minta

Az újonnan létrehozott ampproject.org oldalon 6 lépésben bemutatnak egy AMP oldal elkészítését, mely lépéseket betartva hibamentesen elkészíthető az oldal. Érdemes ellátogatni a Docs menüpontba is, ahol további hasznos információkat találunk az AMP HTML működéséről. Paul Bakaus egy 24 perces videoblogban mutatja be a projekt előnyeit és működését. Akinek mégsem sikerült hibamentesre írnia az első oldalát, ampproject validate oldalán talál további információkat.