Mi az a Rankbrain?

A Rankbrain a Google új, mesterséges intelligencialapú algoritmusa, melyet arra használ, hogy relevánsabb találati listát tudjon kialakítani. Lényege, hogy mesterséges intelligenciát használ, a szövegeket és kifejezéseket a számítógép számára feldolgozható matematikai entitásokra alakítja, mellyel becslést ad arra vonatkozóan, hogy az adott kifejezés mihez hasonló. Ez által az új keresésekre kapott válaszok sokkal relevánsabbak lesznek az eddigieknél.

Az algoritmus indulásáról nincs pontos információ, a Google kijelentése szerint már ez év elejétől fokozatosan indítják az algoritmust, ami azért is érdekes, mert az idei évben számos, az algoritmusváltozáshoz köthető eseményeket tapasztaltunk.

Nem tanul automatikusan az algoritmus!

A Google szakértők szerint az algoritmus nem tanul önállóan, jelenleg is statikusan működik, a Google mérnökei folyamatosan frissítik. A frissítési periódusokra a Google azt a választ adta, hogy a legközelebbi frissítést akkor indítják el, ha a találati lista javul a keresésekre nézve, tehát jó eredményt mutat az új algoritmus.

Hol használják majd a Rankbraint?

Elsősorban az új kereséseknél, de a Google elárulta, hogy az algoritmust nem korlátozzák egyetlen keresési szegmensre, viszont a rangsorolási tényezőben a harmadik legsúlyozottabb algoritmus. A Google megerősítette, hogy a Rankbrain valamennyi nyelvet, köztük a magyart is érinti, így hazánkban is folyamatosan számíthatunk a találati lista mozgására.

Mit hoz mindez a jövőre nézve?

Szokás szerint erre a hírre is érkeztek bejegyzések, ahol a SEO haláláról beszélnek, ám a Google ezt viccesen cáfolta. Ami biztos, hogy a jövőre nézve a mesterséges intelligencia a keresőmotorok alapja lesz, de ahogyan a Google is fogalmazott, a SEO él, a varázslat működik!