Az alábbiakban megpróbáljuk összefoglalni és értelmezni az elmúlt hetek történéseit:

A 2016-os évet a Google komoly algoritmusfrissítéssel kezdte meg, melyről több külföldi SEO blog is beszámolt. Elsőre mi is a Pingvin algoritmusra gyanakodtunk, mivel néhány, ezzel az algoritmussal büntetett oldal kikerült a büntetés alól, valamint még tavaly a Google is ígéretet tett a Pingvin frissítésre.

Az algoritmusfigyelők is jelentős mozgást mutattak, az Algoroo például még eddig sosem látott kilengést jelzett, de a Mozcast, a Rank Ranger és az Accu Ranger is kimagasló adatokat jelzett.

Algoroo

A Google természetesen hallgatott, a Twitteren feltett kérdésekre először kitérő válaszokat adott, majd 12-én elismerte, hogy az egyik minőségi alapalgoritmus frissítése zajlott le, nem pedig a Pingvin algoritmus indult útjára. Érdekesség, hogy közel ezzel egy időben nyilatkozta azt is, hogy a Pingvin integrálásra került az alapalgoritmusba…


A történetnek itt még közel sincs vége, 16-án és 17-én az algoritmusfigyelők az eddig mért legmagasabb értékeket jelezték. A Twitteres megkeresésekre a Google szóvivők tagadták, hogy a Panda, vagy a Pingvin algoritmus frissült.

A fórumokon megoszlott a hangulat, voltak akik javulásokról, voltak akik forgalomesésről számoltak be. Mi a saját és az ügyfeleink oldalán csak minimális mozgásokat tapasztaltunk, ami akár betudható lenne egy Google Dance jelenségnek is.

Az Algoroo ezt az algoritmusfrissítést Burj Khalifának nevezte el, a világ legmagasabb felhőkarcolójáról.

Google Panda & Pingui

Mára a mozgások valamelyest csillapodni látszanak, a pozíciók szinte ugyan azon a helyen landoltak, mint a mozgások előtt, azonban most is sok a feltételezés, találgatás és sok a megválaszolatlan kérdés. Valóban az alapalgoritmus módosult, vagy épp a Pingvin tesztelése folyik? Nem lehet tudni biztosra, azonban tény, hogy rengeteg oldalt érintett a frissítés vagy a „tesztelés”, melyek között vannak büntetett oldalak, amik új esélyt kaptak és vannak akik pozíciójukból jelentős mértékben veszítettek, vagy éppen nyertek. Az eredményekből párhuzamot nem lehet vonni és általánosítani sem tudunk, mivel az érintett oldalak szerkezete, kora és linkereje is jelentősen eltér, így ésszerű magyarázatnak valóban az alapalgoritmus módosítása tűnhet.

Számunkra továbbra is kérdéses a Pingvin algoritmus integrációja, nem tartjuk kizártnak, hogy az alapalgoritmusba olvasztott Pingvin indult útnak, esetleg egy előzetes tesztelést láthattunk. Mindemellett nem szabad megfeledkeznünk a Rankbrain jelenlétéről és a korábbi cikkünkben leírt működéséről sem, ami a Google közlése szerint szintén okozhat hasonló mértékű változásokat.

Az ingadozások mára lecsillapodtak, a Seroundtable is „tiszta égboltról és kellemes hétvégéről” beszél, azonban nem tudni, hogy az erőteljes ingadozásoknak mikor lesz vége. Lehet, hogy csak egy tesztről van szó, lehet hogy egy alapalgoritmus-módosításról, de nem tartjuk kizártnak azt sem, hogy ez egy útjára indított algoritmus hosszú folyamatának előszele...

Az újabb eseményekről folyamatos tájékoztatást nyújtunk, legyen naprakész a keresőoptimalizálás hírekben, kövessen minket Facebook-on, vagy látogasson vissza BLOG bejegyzéseinkbe.