Előzetesként 5 pontban összefoglaljuk a 2015-ös év legfontosabb SEO eseményeket:

1, Mobil algoritmus:
Kétségtelen, hogy az idei év legnagyobb jelentőségű algoritmusfrissítése volt. Amellett, hogy a Google napra pontosan előre bejelentette a frissítést, igen nagy figyelmet kapott és rengeteg weboldalt alakítottak át mobilbaráttá miatta. Az eddigiek alapján azt mondanánk, hogy nagyobb hatást vártunk tőle, de persze nem tudni, hogy hosszú távon mekkora hatással lesz ez a webre nézve, ezért semmiképp sem lebecsülendő jelenség.

Ami biztosan kijelenthető, és a Google Minőség-értékelő Útmutatójában is megerősítést nyer, hogy a jövőben elvárás lesz a mobilbarát megjelenítés.

Mobilbarát algoritmus

2, Google Rankbrain:
A 2015.10.28-ai cikkünkben részletesen beszámoltunk a Google legújabb újításáról a mesterséges intelligenci alapú algoritmusról, melyet elsősorban a találati lista relevanciájának növelésére használ fel. Az utóbbi 2 hétben folyamatos mozgások figyelhetők meg a találati listán, melyek ugyan leginkább az Algoro HTTPS Update frissítésétől jelentkeztek, ezért nem lehet közvetlen a Rankbrain működésének betudni a jelenséget, viszont ne felejtsük el a Google kijelentését sem, hogy a Rankbrain valamennyi nyelvet, köztük a magyart is érinti, így a folyamatos mozgásokra hazánkban is számítanunk kell.

A jövőre nézve a mesterséges intelligencia a keresőmotorok alapja lesz, így a Google Rankbrain algoritmus méltón foglal helyet a dobogó második helyén.

Google Rankbrain

3, A Fantom algoritmus:
Május közepén jelentette be hivatalosan a Google, hogy minőségi algoritmusfrissítés volt, mely nevéből is adódóan az oldalakon található tartalom minőségét elemzi és értelmezi. Hatását először április végén lehetett észlelni, mely változásokat a legkisebb weboldalaktól kezdve a milliós forgalmú oldalakig éreztette az online világ szinte minden területén.

Hasonló jelenséget tapasztalhattunk 2013. májusában, melyet a SEO közösség Fantom algoritmusnak keresztelt, ezért kapta meg idén a Fantom2 nevet ez az algoritmus frissítés. Az algoritmus világszintű hatása miatt kapta tőlünk az idei év 3. helyezését a legfontosabb SEO események közül.

Fantom 2 algoritmus

4, HTTPS rangsorolás:
A Google 2014 augusztus 6-án jelentette be, hogy a biztonságos kapcsolat rangsorolási előnyt jelent. A Google Chrome és a Firefox böngészők is bejelentették, hogy figyelmeztetni fogják a felhasználókat, ha nem biztonságos weboldalra érkeznek. A Google hangsúlyozza, hogy számára a felhasználók biztonsága mindig is a legmagasabb prioritású lesz.

A hír idén júliusra lecsenget, úgy tűnt, hogy mindenki elfelejtette, azonban 2015. december 16-án az Algoro oldalán megjelent a frissítés, amit a Google egy nappal később közzé is tett.

Az algoritmusfrissítés jól látható ingadozást eredményezett, bár ahogyan korábban is említettük egyértelműsíteni nem lehet a Google Rankbrain beharangozása óta.

HTTPS algoritmus

5, Google Hírek és a Google Térkép:
Március elején már régóta várt bejelentést tett a Google, mégpedig azt, hogy a hazai találati listán is megjelennek a Google Hírek. A Google Hírek önmagában hazánkban sem számít újdonságnak, hiszen már 2008 év végétől működik, viszont az organikus találati listán eddig nem volt jelen. A keresések csak egy szűk körét érinti, de az erősebb weboldalaknak előnyt jelenthet. A Google Térképnél jelentős változások történtek, melyek röviden összefoglalva a következők:

  • a Google Bombing nevű hacker támadás elleni algoritmusfrissítés (Galamb algoritmus)
  • megjelennek az organikus találatok között a weboldalra jellemző egyéb információkkal, mint például utcakép a cég címéről, útvonalterv, hivatkozás a weboldalra, Google vélemények képekkel, nyitvatartás
  • a Google térképes találatok - hely alapú találatok az organikus találati listán előnyt élveznek, és közvetlen a Google Adwords hirdetések után jelennnek meg

Google Hírek és Google Térkép

Rengeteg találgatás van a 2016-os évvel kapcsolatban, vannak akik a SEO haláláról beszélnek, vannak akik szerint a SEO nem vész el, csak átalakul és vannak akik szerint a keresőoptimalizálás könnyebb lesz 2016-ban.


Véleményünk szerint valahol a két véglet között kell keresni a megoldást. Már a fent leírt tények alapján is jelentős változásokra számíthatunk jövőre is. Gondoljunk csak a mesterséges intelligenciára, vagy az organikus lista átalakulására. Ami biztos, hogy 2016-ra szigorodnak az elvárások az eddigiekhez képest, például a weboldalak technikai felépítése, optimalizáltsága mindenképpen befolyásoló tényező lesz. Ahogyan fejlődik a világ, úgy igazodni kell a fejlődéshez, a weboldalaknak minden eszközön megfelelően kell megjelennie és optimális teljesítményt kell nyújtania a gyengébb, kisebb képernyős telefonoktól kezdve a csúcskategóriás ívelt monitorokig. A social media és a hozzá hasonló portálok szerepe is folyamatosan érződik. Előnyt élvez az, aki több helyen megállja a helyét, akit több ember elismer, követ és érdeklődik a terméke vagy a szolgáltatása felől. Aki képes informálni, minőségi tartalommal felkelteni a látogatók figyelmét.

Sok az összefüggés a tények és egyes találgatások között. Beigazolódni látszik az az elmélet is, ami év közepén terjedt a SEO közösségben, amikor a SEO feldarabolásáról beszéltek, ösztönözve a szakosodásra, mint például marketing szakértő, szövegíró, social media szakértő...stb. Egyre összetettebbek lesznek az algoritmusok, melyek mind a keresés relevanciájának növelésére törkszenek figyelembe véve a keresési trendeket, így a jobb helyezés, már nem feltétlen több kattintást fog jelenteni. Az algoritmusfrissítések gyakorisága is jelentősen nőni fog, például a Pingvin algoritmusfrissítés is 2016-ra tolódik, nem beszélve a folyamatosan futó algoritmusokról, melyek nap mint nap módosíthatják a találati listát.

Összevetve a külföldi és a hazai fórumokon, blogokon elhangzott találgatásokat valamint a tények ismeretében a következők a tanácsaink a 2016-os évre:

  • Ne a robotnak, hanem a felhasználónak írjunk tartalmat, melyben törekedjünk a minőségre.
  • A weboldal technikai jellemzői (pl. betöltési sebesség, mobil optimalizálás) megfelelőek legyenek.
  • Szenteljen több időt a social media-kra és az oldalad népszerűsítésére, legyen mindenhol elérhető.
  • Tartsa szem előtt a Google irányelveit, így minimalizálva az algoritmusfrissítés veszélyeit, amivel előnybe kerülhet másokkal szemben.
  • Kövesse folyamatosan az eseményeket, legyen naprakész!

Végszóként engedjék meg, hogy minden kedves olvasónknak Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet kívánjunk!